Category Archives: 209

Endocrine Drugs and Medications Q 31

During labor induction with oxytocin, the nurse knows that relaxation of vascular smooth muscle can cause:         A. Hypertension, premature atrial contractions      B. Hyperglycemia, premature ventricular contractions      C. Hyperglycemia, hypertension      D. Hypotension and flushing           Correct Answer: D. Hypotension and flushing Relaxation of vascular smooth muscle will cause vasodilation… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 32

Julia is a mother who is receiving oxytocin therapy. The nurse must continuously evaluate:         A. Membrane integrity      B. Uterine contractions      C. Cervical dilation      D. Cervical effacement           Correct Answer: B. Uterine contractions A client receiving oxytocin therapy requires continuous monitoring of maternal vital signs, fluid intake and output,… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 33

Which drug is used to manage preterm labor by causing smooth muscle relaxation?         A. Oxytocin      B. Prostaglandin      C. Ritodrine      D. Estrogen           Correct Answer: C. Ritodrine Ritodrine is used to arrest uterine contractions in preterm labor. Tocolysis is effective because it focuses on both delaying and weakening uterine… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 34

Which of the following medications decreases their action while taking thyroid hormone?         A. Metformin      B. Warfarin      C. Zoloft      D. Epinephrine           Correct Answer: A. Metformin Metformin, an oral hypoglycemic drug when taken with a thyroid hormone decreases their action. Options B, C, & D: Warfarin (an anticoagulant), Zoloft (an… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 35

Which of the following drugs poses the greatest threat to an insulin-dependent diabetic who is pregnant?         A. Ritodrine hydrochloride      B. Oxytocin      C. Prostaglandin      D. Ergotrate           Correct Answer: A. Ritodrine hydrochloride The only drug that poses a threat to diabetics who are pregnant is ritodrine. Tocolytic therapy in… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 36

Prednisone is prescribed for a client with diabetes mellitus who is using Humulin 70/30 daily. Which of the following prescription changes does the nurse expect during the medication therapy?         A. An addition of an oral hypoglycemic medication      B. Increased dosage of prednisone      C. Increased dosage of humulin 70/30      D. Decreased dosage… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 37

A nurse is instructing a client regarding intranasal vasopressin (Pitressin). The nurse tells the client which of the following is a side effect specific to the medication?         A. Rhinitis      B. Headache      C. Flushing      D. Nausea           Correct Answer: A. Rhinitis High doses of vasopressin administered via intranasal route… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 38

A nurse is performing an assessment on a newly admitted patient who is taking propylthiouracil (PTU) daily. The nurse suspects that the client has a history of?         A. Addison’s disease      B. Cushing’s syndrome      C. Grave’s disease      D. Myxedema           Correct Answer: C. Grave’s disease Graves’ disease is an… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 39

A nurse is giving discharge instructions to a patient who is taking Synthroid (levothyroxine). The nurse instructs the client to notify the physician if which of the following occurs?         A. Cold intolerance      B. Tremors      C. Coarse, dry hair      D. Muscle cramps           Correct Answer: B. Tremors Excessive doses… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 40

A nurse is giving instructions to a patient who is taking levothyroxine (Synthroid). The nurse tells the client that the best time to take this medication is?         A. During bedtime      B. After lunch      C. Taken with food      D. Taken on an empty stomach           Correct Answer: D. Taken… Read More »