Category Archives: 210

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 21

A client needs rapid cleansing of the bowel, which category is best used?         A. Bacid      B. Bulk-forming agent      C. Intestinal flora modifiers      D. Saline laxatives with magnesium           Correct Answer: D. Saline laxatives with magnesium Saline laxatives are the best agents for rapid bowel cleansing. Magnesium citrate is a saline… Read More »

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 22

Which of the following categories is used for diarrhea and constipation?         A. Bulk-forming agents      B. Intestinal flora modifiers      C. Cascara      D. Milk of Magnesia           Correct Answer: A. Bulk-forming agents Bulk-forming agents are used for diarrhea and constipation. Bulk-forming agents will not produce rapid cleansing. Bulk-forming laxatives absorb… Read More »

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 23

A client has been taking Ibuprofen for a while and was given misoprostol (Cytotec). Which of the following is exhibiting the therapeutic effect of Cytotec?         A. Relief of constipation      B. Relief of diarrhea      C. Relief of vomiting      D. Relief of gastric ulcer           Correct Answer: D. Relief of… Read More »

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 24

Which of the following may be used for bowel preparation and is not recommended for the treatment of constipation?         A. Correctol      B. Fiberall      C. Mineral oil      D. Castor oil           Correct Answer: D. castor oil Castor oil is not recommended for treatment of constipation because it causes such… Read More »

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 25

A geriatric patient is prescribed with cimetidine (Tagamet) for the treatment of heartburn. Which of the following is the most frequent CNS side effect of the medication?         A. Agitation      B. Drowsiness      C. Headache      D. Somnolence           Correct Answer: A. Agitation Cimetidine an H2-receptor antagonist passes the blood-brain barrier, and central… Read More »

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 26

A nurse is administering an IV bolus of cimetidine (Tagamet). Which of the following should the nurse monitor closely follow the administration?         A. Respiratory rate      B. Skin turgor      C. Blood pressure      D. Temperature           Correct Answer: C. Blood pressure Rapid intravenous administration of Cimetidine causes hypotension due to… Read More »

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 27

A client has been given loperamide hydrochloride (Imodium). Which of the following conditions is the medication indicated for?         A. Abdominal pain      B. Patients with an ileostomy      C. Bloody Diarrhea      D. Acute dysentery           Correct Answer: B. Patients with an ileostomy Loperamide hydrochloride is an antidiarrheal agent. It can… Read More »

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 28

A client has been given ondansetron (Zofran). For which of the following post-operative condition should the nurse administer this medication?         A. Abdominal infection      B. Incisional pain      C. Atelectasis      D. Vomiting           Correct Answer: D. Vomiting Ondansetron is a selective 5-HT3 receptor antagonist used to prevent nausea and vomiting… Read More »

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 29

A client with a duodenal ulcer is diagnosed with H. pylori infection. The physician prescribed amoxicillin (Wymox), pantoprazole (Prevacid), and clarithromycin (Biaxin). Which statement made by the nurse correctly explains the purpose of these medications?         A. “These medicines will minimize acid production and will coat the ulcer”.      B. “These medicines will stop the… Read More »

Gastrointestinal Drugs and Medications Q 30

A patient with Crohn’s disease is receiving an infusion therapy of infliximab (Remicade). Which of the following should the nurse do while the patient is on this medication?         A. Monitoring liver function test prior to the infusion      B. Monitoring the vomiting episodes      C. Monitoring the frequency and consistency of bowel movements   … Read More »