Category Archives: Endocrine Drugs and Medications

Endocrine Drugs and Medications Q 11

Which of the following medications causes hypoglycemia, except?         A. Salicylates      B. Oral contraceptives      C. Sulfonamides      D. Anticoagulants           Correct Answer: B. Oral contraceptives Medications such as thiazide diuretics, corticosteroids, oral contraceptives, estrogen, and sympathomimetics cause hyperglycemia.

Endocrine Drugs and Medications Q 12

A nurse provides instructions to a client regarding the administration of the prednisone and instructs the client that the best time to take the medication is during?         A. Before breakfast      B. After breakfast      C. Evening      D. Before bedtime           Correct Answer: B. After breakfast Prednisone is a corticosteroid (glucocorticoids) and… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 13

A nurse is providing instruction to a client who is prescribed with repaglinide (Prandin). All of which is true regarding this medication, except?         A. Do not skip the dose when a meal is not taken      B. Dizziness may occur while taking it      C. Has quicker and shorter duration of action      D. Used… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 14

Which of the following is a contraindication to the administration of growth hormone?         A. The height of the child is under 4 feet      B. The child’s age is between 5 and 6      C. The epiphyseal shaft is open      D. The epiphyseal shaft is closed           Correct Answer: D.… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 15

Miley has been taking growth hormones for quite some time now. As a recipient of the agent, she should be aware that a side effect of growth hormone is:         A. Increased tumor growth      B. Soft tissue hypertrophy      C. Dwarfism      D. Hyperthyroidism           Correct Answer: A. Increased tumor growth… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 16

Vasopressin is which of the following pituitary hormones?         A. Antidiuretic hormone      B. Desmopressin acetate      C. Oxytocin      D. ACTH           Correct Answer: A. Antidiuretic hormone Vasopressin is an antidiuretic hormone. Vasopressin or antidiuretic hormone (ADH) or arginine vasopressin (AVP) is a nonapeptide synthesized in the hypothalamus. Science has known… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 17

Which of the following drugs will decrease the effects of vasopressin?         A. digoxin (Lanoxin)      B. lithium (Lithane)      C. penicillin (Pen-Vee-K)      D. azithromycin (Zithromax)           Correct Answer: B. lithium (Lithane) Lithium is known to decrease the effects of vasopressin. Lithium is a salt, and antidiuretic hormone acts on the… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 18

When caring for a client taking parathyroid medication, which of the following nursing interventions is a priority?         A. Monitor serum calcium levels      B. Evaluate bowel function      C. Measure serum acid phosphatase      D. Check for side effects           Correct Answer: A. Monitor serum calcium levels Serum calcium levels are altered… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 19

Drew is diagnosed with Type I diabetes mellitus. As a nurse taking care of the client, you should know that in his condition:         A. Insulin is produced but is malformed.      B. The beta cells of the pancreas stop producing insulin.      C. The client cannot be treated.      D. Diagnosis is made in… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 20

Which of the following statements involving Type II diabetes mellitus is correct?         A. It involves inefficient insulin production.      B. It involves cessation of Insulin production by the beta cells of the pancreas.      C. It involves increased insulin receptor responsiveness.      D. It involves the infant client.           Correct Answer:… Read More »