Category Archives: Nursing Pharmacology Test Banks

Endocrine Drugs and Medications Q 21

A major side effect of insulin use that can be life threatening is:         A. Hyperglycemia      B. Stomach upset      C. Hypoglycemia      D. Tremors           Correct Answer: C. Hypoglycemia The action of insulin will lower glucose levels, which may prove fatal if levels drop too low. Hypoglycemia is, by far,… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 22

Nurse Casey is studying insulin administration. She should be knowledgeable that regular insulin:         A. Is slow acting      B. Is used IV      C. Is a suspended insulin      D. Peaks in 6 to 12 hours           Correct Answer: B. Is used IV Regular insulin is the only insulin preparation that… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 23

A client with diabetes insipidus is taking antidiuretic hormone. Which of the following symptoms would alert the need to decrease the dosage?         A. Alopecia      B. Jaundice      C. Diarrhea      D. Drowsiness           Correct Answer: D. Drowsiness One of the side effects of taking antidiuretic hormone is water intoxication which… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 24

Signs of hypoglycemia include:         A. Fruity breath, thirst, flushed skin      B. Diarrhea, itching, hypertension      C. Anxiety, weakness, pallor, sweating      D. Muscle ache, fever, thirst           Correct Answer: C. Anxiety, weakness, pallor, sweating These are signs of hypoglycemia, along with restlessness, chills, confusion, nausea, hunger, tachycardia, weakness, or headache.… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 25

Estrogen is given in the management of all of the following conditions except:         A. Dysfunctional uterine bleeding      B. Primary hypogonadism      C. Suppression of ovulation      D. Endometrial carcinoma           Correct Answer: D. Endometrial carcinoma Estrogen is given in the management of dysfunctional uterine bleeding, primary hypogonadism, and suppression of ovulation.… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 26

Progestins have been known to cause which of the following:         A. Decrease HDL level      B. Increase aspartate transaminase      C. Increase HDL levels      D. Decrease aspartate transaminase           Correct Answer: A. Decrease HDL level Progestins decrease HDL levels, which may predispose the client to increased cardiac risk. Progestins are… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 27

A constant dose of estrogen with varying doses of progestin are found in:         A. monophasic pills      B. biphasic pills      C. triphasic pills      D. Depo-Provera           Correct Answer: B. biphasic pills Biphasic oral contraceptive pills deliver the same amount of estrogen each day while progestin dose is increased halfway… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 28

Androgens are medically indicated in the management of all of the following except:         A. Hirsutism      B. Hypogonadism      C. Metabolic stimulation in prepubertal boys      D. Bodybuilding           Correct Answer: D. Bodybuilding Androgens can be dangerous drugs and are medically indicated only in severe conditions, such as female hirsutism or male… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 29

A relative contraindication to therapy with androgens is:         A. Hepatic failure      B. Pregnancy      C. Prostate cancer      D. Hypogonadism           Correct Answer: A. Hepatic failure Hepatic failure is considered a relative contraindication because antiandrogens have been known to cause hepatotoxicity. While topical testosterone delivery systems avoid first-pass hepatic metabolism,… Read More »

Endocrine Drugs and Medications Q 30

Which of the following is a contraindication for use of oxytocin to induce labor?         A. Missed abortion      B. Placenta previa      C. Hyperbilirubinemia      D. Pregnancy past due date           Correct Answer: B. Placenta previa Use of oxytocin is contraindicated in the presence of placenta previa. Labor induction in this… Read More »