Category Archives: Psychiatric Drugs and Medications

Psychiatric Drugs and Medications Q 21

Joseph is a child diagnosed with attention deficit disorder. Which of the following drugs is commonly used for his condition?         A. methylphenidate (Ritalin)      B. diethylpropion (Nobesine)      C. phendimetrazine (Adipost)      D. caffeine           Correct Answer: A. methylphenidate (Ritalin) Methylphenidate (Ritalin) is the drug of choice for attention deficit disorder.… Read More »

Psychiatric Drugs and Medications Q 22

Amphetamines are included in the category of drugs of abuse because of their ability to:         A. Cause nervousness      B. Decrease weight      C. Raise blood pressure      D. Enhance performance           Correct Answer: D. Enhance performance Drugs that produce a desired effect, such as feelings of euphoria and improved performance,… Read More »

Psychiatric Drugs and Medications Q 23

A client with depression who has been taking amitriptyline for three months returns to the clinic for a follow-up. The nurse observes the client in which of the following symptoms?         A. Lack of energy      B. Suicidal thoughts      C. Loss of interest in personal appearance      D. Neglect of responsibilities        … Read More »

Psychiatric Drugs and Medications Q 24

The nurse would monitor for decreased effect of amphetamines when these drugs are given with:         A. Caffeine      B. Antidiabetic agents      C. Tricyclic antidepressants      D. All of the above           Correct Answer: C. MAO inhibitors MAO inhibitors must never be given with drugs affecting the CNS because hypertension can… Read More »

Psychiatric Drugs and Medications Q 25

As a knowledgeable nurse, you know that you should never give amphetamines in combination with:         A. Oral hypoglycemics      B. Insulin      C. MAO inhibitors      D. Antihypertensives           Correct Answer: C. MAO inhibitors MAO inhibitors must never be given with drugs affecting the CNS because hypertension can occur. Amphetamine is… Read More »

Psychiatric Drugs and Medications Q 26

Use of methylphenidate for attention deficit disorders in children can result in:         A. Tourette’s syndrome      B. Growth suppression      C. Growth spurt      D. A and B           Correct Answer: D. A and B Use of Ritalin does not cause a growth spurt. Instead, it can cause Tourette’s syndrome and… Read More »

Psychiatric Drugs and Medications Q 27

Amphetamines and amphetamine-like compounds are most commonly used for:         A. Narcolepsy      B. Attention deficit disorder      C. Exogenous obesity      D. All of the above           Correct Answer: D. All of the above The most common uses of amphetamines and amphetamine-like compounds are narcolepsy, exogenous obesity, and attention deficit disorder. Amphetamine is… Read More »

Psychiatric Drugs and Medications Q 28

When administering IV phenytoin (Dilantin), the nurse should:         A. Administer it at a rate 100 mg/min.      B. Protect the drug from light exposure.      C. Mix the drug in dextrose solution.      D. Mix the drug in saline solution.           Correct Answer: D. Mix the drug in saline solution. Phenytoin… Read More »

Psychiatric Drugs and Medications Q 29

When caring for a client who is receiving phenytoin and warfarin (Coumadin), the nurse would expect which of the following drug-drug interactions?         A. Decreased effectiveness of warfarin      B. Increased effectiveness of phenytoin      C. Increased effectiveness of warfarin.      D. Decreased effectiveness of phenytoin.           Correct Answer: A. Decreased effectiveness… Read More »

Psychiatric Drugs and Medications Q 30

The client asks the nurse why he is taking bromocriptine (Parlodel). The nurse’s reply is based in the understanding that bromocriptine mimics the effects of dopamine by:         A. Decreasing dopamine levels in the brain.      B. Decreasing the storage of dopamine peripherally.      C. Activating dopamine receptors in the brain.      D. Inhibiting monoamine… Read More »