Category Archives: 111

Pharmacological and Parenteral Therapies Q 101

A patient recently started on phenytoin (Dilantin) to control simple complex seizures is seen in the outpatient clinic. Which information obtained during his chart review and assessment will be of greatest concern?         A. The gums appear enlarged and inflamed.      B. The white blood cell count is 2300/mm3.      C. Patient occasionally forgets to… Read More »

Pharmacological and Parenteral Therapies Q 103

Nurse Kate is aware that one of the following classes of medication protects the ischemic myocardium by blocking catecholamines and sympathetic nerve stimulation is:         A. Beta-adrenergic blockers      B. Calcium channel blocker      C. Narcotics      D. Nitrates           Correct Answer: A. Beta-adrenergic blockers Beta-adrenergic blockers work by blocking beta receptors… Read More »

Pharmacological and Parenteral Therapies Q 104

A client is receiving Pyridium (phenazopyridine hydrochloride) for a urinary tract infection. The client should be taught that the medication may:         A. Cause diarrhea      B. Change the color of her urine      C. Cause mental confusion      D. Cause changes in taste           Correct Answer: B. Change the color of… Read More »

Pharmacological and Parenteral Therapies Q 105

The nurse is aware that one of the following classes of medications maximizes cardiac performance in clients with heart failure by increasing ventricular contractility?         A. Beta-adrenergic blockers      B. Calcium channel blocker      C. Diuretics      D. Inotropic agents           Correct Answer: D. Inotropic agents Inotropic agents are administered to increase… Read More »

Pharmacological and Parenteral Therapies Q 106

A client with AIDS is taking Zovirax (acyclovir). Which nursing intervention is most critical during the administration of acyclovir?         A. Limit the client’s activity      B. Encourage a high-carbohydrate diet      C. Utilize an incentive spirometer to improve respiratory function      D. Encourage fluids           Correct Answer: D. Encourage fluids Clients taking Acyclovir… Read More »

Pharmacological and Parenteral Therapies Q 107

Which of the following classes of drugs is most widely used in the treatment of cardiomyopathy?         A. Antihypertensive      B. Beta-adrenergic blockers      C. Calcium channel blockers      D. Nitrates           Correct Answer: B. Beta-adrenergic blockers By decreasing the heart rate and contractility, beta-adrenergic blockers improve myocardial filling and cardiac output, which are… Read More »

Pharmacological and Parenteral Therapies Q 108

A client has an order for streptokinase. Before administering the medication, the nurse should assess the client for:         A. A history of streptococcal infections      B. Allergies to pineapples and bananas      C. Prior therapy with phenytoin      D. A history of alcohol abuse           Correct Answer: A history of streptococcal… Read More »

Pharmacological and Parenteral Therapies Q 109

The nurse is caring for the client receiving Amphotericin B. Which of the following indicates that the client has experienced toxicity to this drug?         A. Changes in vision      B. Nausea      C. Urinary frequency      D. Changes in skin color           Correct Answer: D. Changes in skin color Clients taking… Read More »

Pharmacological and Parenteral Therapies Q 110

Nurse Len should expect to administer which medication to a client with gout?         A. Aspirin      B. Furosemide (Lasix)      C. Colchicines      D. Calcium gluconate (Kalcinate)           Correct Answer: C. Colchicines A disease characterized by joint inflammation (especially in the great toe), gout is caused by urate crystal deposits in… Read More »