Category Archives: Leadership & Management in Nursing NCLEX Practice

Leadership & Management Q 51

Stephanie is a new Staff Educator of a private tertiary hospital. She conducts orientation among new staff nurses in her department. Joseph, one of the new staff nurses, wants to understand the channel of communication, a span of control, and lines of communication. Which of the following will provide this information?         A. Organizational structure… Read More »

Leadership & Management Q 52

Which of the following articles would Kevin least consider for his review of literature?         A. “Story-Telling and Anxiety Reduction Among Pediatric Patients”      B. “Turnaround Time in Emergency Rooms”      C. “Outcome Standards in Tertiary Health Care Institutions”      D. “Environmental Manipulation and Client Outcomes”           Correct Answer: A. “Story-Telling and Anxiety Reduction… Read More »

Leadership & Management Q 53

Stephanie is often seen interacting with the medical intern during coffee breaks and after duty hours. What type of organizational structure is this?         A. Formal      B. Informal      C. Staff      D. Line           Correct Answer: B. Informal This is usually not published and oftentimes concealed. The informal organization is… Read More »

Leadership & Management Q 54

Which of the following variables will he likely exclude in his study?         A. Competence of nurses      B. Caring attitude of nurses      C. Salary of nurses      D. Responsiveness of staff           Correct Answer: C. Salary of nurses The salary of staff nurses is not an indicator of patient satisfaction,… Read More »

Leadership & Management Q 55

She takes pride in saying that the hospital has a decentralized structure. Which of the following is not compatible with this type of model?         A. Flat organization      B. Participatory approach      C. Shared governance      D. Tall organization           Correct Answer: D. Tall organization Tall organizations are highly centralized organizations… Read More »

Leadership & Management Q 56

He plans to use a Likert Scale to determine:         A. Degree of agreement and disagreement      B. Compliance to expected standards      C. Level of satisfaction      D. Degree of acceptance           Correct Answer: A. Degree of agreement and disagreement Likert scale is a 5-point summated scale used to determine the… Read More »

Leadership & Management Q 57

Centralized organizations have some advantages. Which of the following statements is true? Select all that apply.         A. Highly cost-effective      B. Makes management easier      C. Reflects the interest of the worker      D. Allows quick decisions or actions.           Correct Answer: A & B Centralized organizations need only a few managers… Read More »

Leadership & Management Q 58

He checks if his instruments meet the criteria for evaluation. Which of the following criteria refers to the consistency or the ability to yield the same response upon its repeated administration?A. Validity         A. Validity      B. Reliability      C. Sensitivity      D. Objectivity           Correct Answer: B. Reliability Reliability is the… Read More »

Leadership & Management Q 59

Stephanie delegates effectively if she has authority to act, which is best defined as:         A. Having a responsibility to direct others.      B. Being accountable to the organization.      C. Having a legitimate right to act.      D. Telling others what to do.           Correct Answer: C. Having legitimate right to act. Authority… Read More »

Leadership & Management Q 60

Which criteria refer to the ability of the instrument to detect fine differences among the subjects being studied?         A. Sensitivity      B. Reliability      C. Validity      D. Objectivity           Correct Answer: A. Sensitivity Sensitivity is an attribute of the instrument that allows the respondents to distinguish differences in the options… Read More »